Dec 18, 2010

Main mati-matian

“MAIN mati-matian.” Ingatan itu disuarakan penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat kepada rakan sepasukan apabila turun menentang Vietnam di Stadium Nasional, MyDinh, malam ini.
“Semua kena bermain mati-matian untuk memastikan tempat ke perlawanan akhir terjamin namun kami juga perlu fokus sepenuhnya kepada perlawanan tanpa sebarang gangguan.

“Selain itu kerja keras, semangat berpasukan dan usaha membaiki kelemahan perlu bagi mengharungi baki 90 minit perlawanan separuh akhir kedua ini,” katanya.
Selain mengharapkan kesungguhan rakan sepasukan lain, penjaga gol berusia 21 tahun itu turut sedar tanggungjawab besar dirinya sebagai benteng terakhir menjaga gawang skuad kebangsaan.

SERIUS...Khairul (kiri) dan rakan bersama rakan melayari internet di hotel penginapan di Hanoi, semalam.
Kecekapan dan ketangkasan dipamer pada tiga perlawanan Piala Suzuki AFF sebelum ini perlu diteruskan bagi memastikan kelebihan dua gol mampu dipertahankan untuk membawa skuad bimbingan ketua jurulatih kebangsaan K Rajagobal beraksi di pentas akhir sejak kali terakhir melakukannya pada 1996.

“Saya sudah sedia. Saya jangka mereka akan serang bertali-arus seawal minit pertama bagi mencari gol awal untuk meniup semangat.

“Saya kini makin yakin terutama keampuhan barisan pertahanan negara pada separuh akhir pertama Rabu lalu apabila mereka berjaya mengekang asakan pemain berpengalaman Vietnam,” tambahnya.

Benteng pertahanan negara diketuai Mohd Muslim Ahmad dan Mohd Fadhli Shas di bahagian tengah dilihat kental bertahan pada perlawanan di Stadium Nasional, Bukit Jalil itu walaupun diasak bertubi-tubi sambil dibantu Mohd Asraruddin Putra Omar dan Mahalli Jasuli.

Malaysia yang belum pernah menjuarai kejohanan ini berada di landasan terbaik ke pentas akhir apabila mencatatkan kemenangan 2-0 pada separuh akhir pertama itu menerusi jaringan Mohd Safee Sali pada babak kedua.

Bagi peminat Manchester Utd.. jangan lupa saksikran perlawanan menentang Chelsea malam ini..


 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...