Nov 16, 2011

Struktur ganjil di gurun Gobi?

Satelit milik Google Maps mengesan beberapa struktur ganjil ketika memantau gurun Gobi di China, menggemparkan pengguna Internet dengan kemungkinan ia digunakan untuk tujuan jahat.

Pelbagai teori mengenai tujuan pembinaan bangunan struktur tersebut turut tersebar di Internet termasuk sasaran untuk satelit tentera.

Klik gambar untuk ke Google Map
 
Lebih menjadi misteri, struktur tersebut berada di sempadan wilayah Gansu dan Xinjiang, kawasan yang digunakan oleh China untuk peralatan tentera, nuklear dan angkasa lepas.

Ia juga terletak kira-kira 160 kilometer dari Jiuquan di mana ibu pejabat program angkasa lepas China dan tempat pelancaran kapal angkasa lepas.

Beberapa pengguna Internet cuba membandingkan satu daripada struktur tersebut dengan beberapa peta bandar Amerika Syarikat (AS) ekoran kebimbangan ia mungkin digunakan untuk tujuan ketenteraan.

Namun, beberapa pengguna Internet lain menyatakan jika China ingin menyerang bandar AS, negara ini tidak perlu peta untuk latihan di gurun berkenaan.Apa yang menjadikan struktur itu lebih misteri, ia sukar untuk memastikan sama ada struktur tersebut dilukis atau dibina di kawasan tersebut.

Bagaimanapun, jika imej itu dibesarkan, kapal terbang dan trak terbakar dapat dilihat yang memberi petunjuk struktur tersebut adalah sasaran untuk tujuan tertentu.

Penerbitan imej mengenai kemungkinan kemudahan rahsia itu merupakan kali kedua oleh Google Map dalam beberapa hari ini.

Enjin pencari itu pada minggu lepas menyiarkan beberapa kemudahan di Iran yang didakwa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), digunakan untuk membina senjata nuklear. - Agensi.2 comments:

Hanif said...

wah!!! kalau benar buat apa nak sasarkan dunia ke peperangan...
Dunia ohh dunia

burnkelana said...

Hanif.. skaarang ni.. org dok sebok bina pencakar langit.. tp china dok sebok benda2 pelik nih.. ntahlah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...