Nov 17, 2011

Ukur Lilit Ideal Untuk Perut Buncit 80 - 90 sm, Yer Ker?

Hari ni aku ada terbaca satu artikel soaljawab di Utusan Online & aku rasa semua orang lelaki mahupun wanita, yang bujang, yang dah kawin kecil & besar patut tahu perihal "BUNCIT" ni.

Perut buncit sering dikaitkan dengan kaum Adam (wanitak tak terkecuali yer..) yang sudah berkahwin, ada pulak yang mengatakan orang perut buncit ini adalah orang yang bahagia, betul ke? 

Perut buncit punca penyakit?


Namun tanpa mereka sedari, orang yang berperut buncit ini mempunyai penyakit, kajian saintifik telah terbukti berkait rapat dengan banyak masalah kesihatan termasuklah masalah jantung. Lemak yang terkumpul di perut boleh diumpamakan lemak (viseral) di dalam organ-organ dalam badan termasuklah hati, jantung dan sebagainya.

Semakin buncit perut menandakan seseorang itu semakin tidak sihat. Ukuran lilit yang ideal bagi kaum lelaki ialah 90 sentimeter dan bagi wanita ialah 80 sentimeter.

Ukuran ini perlu dilakukan oleh pengamal perubatan atau mereka yang mengetahui teknik ukuran tersebut. Pergilah berjumpa dengan doktor atau jururawat bagi mendapatkan ukuran lilit perut saudara.

Perut buncit merupakan kriteria utama sebelum seseorang itu dilabelkan mendapat sindrom metabolik yang berkait rapat dengan penyakit-penyakit seperti diabetes mellitus, hipertensi, masalah jantung dan sebagainya. Tidak ada cara selain menjaga pemakanan yang baik dan melakukan senaman secara konsisten bagi mengatasi masalah perut buncit.

Mungkin cara sedutan lemak atau 'liposuction' boleh dilakukan tetapi kesannya adalah tidak berkekalan jika tidak mengamalkan cara hidup yang sihat. 

Semoga kita sama-sama berazam agar perut kita tidak buncit dan seterusnya mendapat kesihatan yang berkekalan, Insya-Allah.


Komen MABK: Aduyai.. perut aku ni pon semakin membuncit nie.. hehehe..


2 comments:

Hanif said...

pehh!!! aku kena check perut aku ni.. Sejak kahwin ni lilit perut semakin membesar ....heheheh

burnkelana said...

hahaha.. majoriti org lelaki kalo dh kawin mesti perut dia buncit kan (termasuk aku lah tu).. nak buat mcm maner eikh.. aku nie seminggu 2 kali main badminton.. setiap kali main 2-3 jam.. mcm tu gak.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...