Jan 27, 2012

Berlanja RM300,000 - SPRM diminta siasat Datin Rosmah

Sebuah badan NGO membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam (Khamis - 26 Jan 12), menggesa badan tersebut menyiasat dakwaan bahawa isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berbelanja besar semasa bercuti di Australia.

Carl Kapp vs Rosmah?
Kumpulan itu memetik satu laporan Malaysiakini yang merujuk kepada satu artikel dalam akhbar Australia - Sydney Morning Herald - tulis kolumnis Andrew Hornery yang menggelar Rosmah sebagai "First Lady of Shopping' kerana dikatakan telah membelanjakan RM300,000 membeli-belah di butik mewah pereka fesyen di Sydney, Carl Kapp.

Bercakap dalam sidang media sebelum membuat laporan tersebut, ketua penyelaras Jingga 13, Fariz Musa (kiri) mengulangi cabaran kepada Rosmah, menyaman penerbitan tersebut, Hornery dan Kapp sendiri yang mengesahkan perkara itu, jika ia benar-benar fitnah.
Dalam memfailkan laporan di pejabat SPRM Shah Alam, NGO itu mendesak suruhanjaya meneliti di mana Rosmah mendapat wang untuk tujuan tersebut.


Pengesahan Carl Kapp.

Sydney designer Carl Kapp has confirmed that the Malaysian premier's wife Rosmah Mansor had made purchases at his store, but denied ever saying that she had spent A$100,000 (RM322,280).


Responding in a statement today to Malaysiakini 's request for comments, Kapp (right) said Rosmah and her "sizeable group" had during her visit "made various purchases".

He said he had not disclosed the amount spent, which had been stated in fashion blog Frockwriter and the Sydney Morning Herald (SMH) column 'Private Sydney'. 


Baca artikel ini selanjutnya di:


15 comments:

Encik Fikhri said...

haih rosmah kite ni..semua nak besar2..blanja besar,jawatan besar..

♥ Cik sHieMa ♥ said...

mmg pun..da tw lame..

sahromnasrudin said...

entahla...

harith said...

ramai lagi org merempat rosmah oooi..sdap2 je kau blanje sakang

DOMU-KON said...

jika betul la.. selidik dulu untuk apa.. kalau boleh..sprm siasat agr semua pihak puas hati..ye dak?

Original CikTeddy said...

ops,femes jap die..huhu

EmpayarUtama said...

Entahlah yea... berdasar pada pembacaan aku kat belog ni, pengesahan berbelanja tu ada, satu grup lagi (kira satu bas rombonganlah ni). Tapi jumlah duitnya tak disahkan tapi jumlah tu pula yang digembar gemburkan... Jap aku baca balik - Iyalah jumlahnya tak pula disahkan; jadi - apa isunya?

Mohammad Abu Bakar Kamal said...

hahaha.. tulah pasalnyer.. ada ader cerita pasal Datin rosmah nih.. Buat gempak jerk.. almaklumlah, dia tu kan wife PM, jd perhation orng.. lg2 kpd orng2 yg benci sgt ngan dia tuh.. ade jer benda yg nak dijadikan cerita... kelakar plak rasenyer..

Jumlah duit yg dibelanja memang tak disahkan, hanya anggaran shj (baca pautan link tuh).."Frockwriter had on Jan 17 reported, based on an interview with Kapp, that “Rosmah wound up ordering 61 silk pieces”.

Wooouuuww.. 61 helai tuh.. & harga setiap satu ?

“Based on the average prices in his collections - which start at A$400 (RM1,290) and reach several thousand dollars, Frockwriter estimates it could be approaching A$100,000. Kapp was paid upfront,” blogger Patty Huntington wrote.

A$100,000 = lebih kurang RM 300.00 banyak tu..

anyway, aku rase org takkan ambik pot kalo dia stakat berlanja 5-6 ribu jerk..

maybe tulah isunya kot.. org nak tahu dia buat ape beli banyak2 silk tu.. & dari mana dia dpt duit nak beli silk tuh..

Apapun, kontroversi datin rosmah ni dah mcm artis pulak..

Pada aku, kalo cerita ni tak betul.. kenalah betulkan.. sbb ni melibatkan kepercayaan rakyat..

aku ingat lg slogan.. "Belilah Barangan Buatan Malaysia"

Tp lain pulak jadinya..

Ini adalah sekadar pandangan aku.. kalo korang tak setuju, terpulang yer..

Beckhrooy said...

bini PM, dia beli apa dan belanja berapa mmg mendapat perhatian org, betul atau tidak kita tak tau

EmpayarUtama said...

Betul juga ya. Sekadar berkongsi pengalaman waktu mengikuti Insurans trip ke China 5 tahun dulu - Satu opis aku ada 80 orang dan aku je yang pergi. Masing-masing kirim souvenir dalam RM100 sorang (aku siap inform bank to increase standby limit dalam RM50K as advance). Anggota rombongan dalam 60 orang pastu semua pakat beli barang sama - Kain Sutera Cina. Tiap anggota rombongan juga ada officemates yang kirim souvenir. Tak tau berapa papan kain kitorang borong. Imagine average officemates hanya 50 orang x 60 wakil jadilah 3,000 kiriman yg setiap satunya bernilai seratus. Jumlah beli kain tu RM300K lebihkurang cam cerita atas tu. Dan cuma kami 5-6 orang je jadi wakil tukang bayar guna kad. Hak aku sendiri kat kain tu seratus ringgit je...

Sampai airport kitorang bg senarai nama pengirim siap tandatangan dan no talipon mereka sebagai pengesahan manalah tau kena cukai.

Bila aku pernah alami situasi begitu; aku boleh faham mereka yang begitu tinggi kedudukannya belanja mungkin lebih besar dan based on her "sizeable group" aku fikir it was a group purchased.

Yang salah itu datangnya dari aku :)

otaks said...

itulah..maklumat byk..taktau mane yang benar mana yg tipu..

Syahrulzaman Ahmad said...

saya suka rambut dia..hehehhee

Hendri Prastio Kurniawan said...

nice info bro....

aNereO UsitHe said...

tak suke la isu-isu mcm ni...ye la...Datin Rosmah kan ikon negara,isteri Pm...xbaik lah nak ckp-ckp orang ni... Biarlah dorg settle sendiri. Kite ckp2 pun, hanya mampu dgr dan ikut ape seterusnya...

Anonymous said...

ish3...ape lar...orang macam nie PM Najib kawin...kalau Datin tu kawin ngan orang miskin baru tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...