Jan 12, 2012

Udang dalam lubang gunung berapi?

Lubang gunung berapi di sebuah lokasi rahsia di Laut Carribbean didapati mengandungi ribuan udang kecil yang tidak diketahui spesiesnya.

Menurut para penyelidik, lubang itu terdapat di selatan Kepulauan Cayman, lima kilometer di bawah permukaan laut.

Penemuan itu dibuat menerusi satu ekspedisi pada 2010 yang diketuai oleh seorang ahli geokimia marin Pusat Kelautan Kebangsaan Britain dan Jon Copley seorang ahli biologi di Universiti Southampton.


Mereka menggunakan sebuah robot kapal selam untuk meneroka lubang itu dan merakamkan gambar udang tersebut. -kosmo




6 comments:

Limo Hire Melbourne said...

This is very nice... nice photo..

Potrait Admirer said...

msti ada byk lagi spesis yang tak diketahui kan...

Koding said...

Boleh makan ke udang tu??

khairul said...

makhluk Allah yg blom manusia kaji

merpatisejoli45 said...

hye, saya dh folow awk. jmput dtg lawat blog saya dan jgn lpe folow skali ye n klik iklan di dlm blog saya jgk taw.hehe. :)

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...